Google
 

martes, marzo 27

27 DE MARÇ: EL SEGLE XXI I LES NOVES TECNOLOGIES APLICADES A LA PROPAGANDA POLÍTICA

La propaganda és un fenomen que ve de lluny. De fet, el seu origen el trobem en el marc de la institució eclesiàstica al segle XVII quan el Papa Gregori XV va crear “De propaganda fide” amb la finalitat de propagar la fe cristina a través de dos mecanismes: la censura del llibres prohibits i l’edició en diversos idiomes de les obres afins a les idees religioses.

En l’àmbit de la comunicació política, la propaganda ha estat utilitzada des de la Revolució Francesa i l’han fet servir tot tipus d’ideologies i règims. Al llarg de la història contemporània trobem diverses corrents propagandistes: la propaganda Lenninista, la propaganda Hitleriana (vinculada a la figura de Goebbels), la propaganda Franquista (vinculada a El NO-DO).

En l’actualitat la propaganda política s’emmarca en un model democràtic en el que cada Partit Polític edita la seva pròpia propaganda. De fet, fins ara parlàvem de tres tipus de propaganda:

- La propaganda negra: un clàssic del joc brut en el que la font adopta una identitat deliberadament falsejada, tot i que el contingut pot ser veritable o fals.
- La propaganda blanca: fa servir la veritat, el missatge es cert i la font s’identifica.
- La propaganda gris: es situa a cavall entre els dos anteriors. La font pot estar identificada però el missatge tendeix a ser mentida.

Durant aquests dies una força política local, concretament el Bloc Olesà, ha dissenyat un nou format de propaganda: la propaganda sorprenent, es a dir, aquella que deixa sorprès al lector per lo incomprensible del seu contingut. No faré cap comentari al respecte del seu contingut entre d’altres coses perquè no l’he entès. Només em queda clar que el divendres passat va haver una assemblea però respecte dels punts de l’ordre del dia només em queda clar que no s’ha de tenir presa però tampoc pausa, que algun dia es farà alguna reunió per parlar de dos programes electorals, que hi ha dos caps de llista (???) i que qui vulgui ser candidat del bloc només ha de portar una fotocòpia del seu DNI. També es possible que la meva capacitat de comprensió estigui molt limitada, es per això, que adjunto la convocatòria per tal que cadascú faci la seva pròpia interpretació:

Vagi per avançat que amb aquest escrit no pretenc ferir la sensibilitat del Bloc Olesà, com vaig comentar en el post d’ahir la intenció d’aquest diari es comentar la campanya electoral pròpia i aliena, cadascú que faci la valoració que vulgui. Per cert, no pretenc generar un debat sobre el pressupost dels diferents partit en campanya, el PSC també fa fotocòpies per les seves convocatòries, només em refereixo als continguts.

En altre ordre de coses, ja són públiques les candidatures del PSC i de CiU, però això ja ho comentarem en un altre moment. Per últim, avanço que més endavant parlarem de “la propaganda negra” i el seu ús tradicional per alguna de les forces polítiques d’Olesa.