Google
 

miércoles, junio 6

VALORACIÓ DELS RESULTATS ELECTORALS

Ja ha acabat la campanya electoral i, per tant es hora de posar fi a aquest diari de campanya per tal de tornar a convertir-lo en el meu weblog tradicional. Abans però, crec que es indispensable fer una valoració dels resultats electorals que es van produir el diumenge 27 de Maig.

El sufragi universal ha parlat, tot i que sembla que cada formació política ha escoltat el que ha volgut. Evidentment cada formació política, inclosa la meva, ha fet la seva pròpia valoració dels resultats electorals: uns diuen que ha guanyat la continuïtat, uns altres que el canvi i, fins i tot algú ha intentat atribuir-se l’abstenció.

Es per això que intentaré fer pública una valoració personal dels resultats electorals amb la major objectivitat possible i bassada en dades i resultats.

En qualsevol cas les meves reflexions sobre els resultats electorals són les següents:

1.- El PSC ha tornat a guanyar les eleccions, essent la força més votada tant en percentatge com en nombre de vots i de regidors. Tot i així, el PSC ha baixat en nombre i percentatge de vots. Una valoració sobre si aquests resultats són bons o dolents és subjectiva, però en qualsevol cas requereix d’un anàlisi en profunditat de la situació política del municipi durant els darrers temps.

2.- El Bloc Olesà ha esdevingut la segona força política en nombre i percentatge de vots. Continuant amb el increment que ja va experimentar l’any 2003 respecte de l’any 1999. Cal esmentar que en aquesta ocasió el seu increment ha estat espectacular arribant a descavalcar a CiU com a segona força. Sota la meva humil opinió aquest increment es degut al treball que han fet des de l’oposició, a la seva connexió amb el teixit social i a la seva capacitat per liderar els problemes que durant aquesta legislatura s’han produït al municipi. Ara bé, queda pendent de comprovar si aquest vot es estable i perdurable o simplement el resultat de la conjuntura política del moment, però això no es podrà valorar fins el 2011.

Igual que en determinats moments he criticat al Bloc Olesà, i segurament ho continuaré fent en el futur atès que no estic d’acord amb algunes de les seves actuacions, cal felicitar a qui més ha incrementat el seu resultat, per això aprofito el meu bloc per felicitar-los públicament.

3.- CiU ha baixat en nombre i percentatge de vots passant a ser la tercera força política. Tot i així, els seus resultats li han permet assumir el cinquè regidor per només 4 vots en detriment de l’Entesa dels Olesans. El més significatiu però es el que s’ha produït al col·legi electoral Povill, feu tradicional de CiU i a on han estat descavalcats en benefici del Bloc.

4.- L’Entesa dels Olesans continua essent la quarta força política mantenint els resultats de l’any 2003. Sembla ser que la incorporació d’Olesa Cívica a la seva candidatura no s’ha notat en els resultats electorals. Al menys no a primera vista, tot i que seria possible que haguessin perdut algun del seu vot tradicional recuperant-lo amb l’aportació de la gent d’Olesa Cívica.

5.- ERC es qui mes oscil·lació ha patit en aquestes eleccions respecte del 2003. Han passat de ser la tercera a ser la cinquena força política del municipi i ha estat la formació política que ha experimentat una major davallada. Quelcom que segurament es produeix per haver conduït durant un temps la Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament.

6.- El Partit Popular ha millorat els seus resultats a tots els col·legis electorals d’Olesa, encara que no prou com per a obtenir el segon regidor, concretament han incrementat al voltant d’un punt percentual i concretament 63 vots en termes de vots absoluts. Cal esmentar que el seu increment de vot era d’esperar atès que en aquesta ocasió la seva candidatura estava conformada integrament per gent d’Olesa.

7.- El POI, donada la baixa participació, ha obtingut un regidor amb només 450 vots. De fet, han obtingut representació tenint menys vots dels que va obtenir Olesa Cívica a l’any 2003 i que no els van permetre tenir representació al Consistori. Hi ha una cosa molt curiosa pel que fa al comportament electoral de PP i POI, la suma dels seus vots es pràcticament una constant. L’any 99 el POI va obtenir 942 vots i un 11,26% (cal recordar que en aquella ocasió el PP no es va presentar), l’any 2003 es presenta el PP i el POI baixa, tot i així la suma de vots a totes dues formacions polítiques dona 877 vots i un 9,26%. Finalment la suma de vots al PP i al POI a aquestes darreres eleccions municipals es de 1020 i un 11,83%. En conclusió, entenc (és únicament una opinió personal) que el PP i el POI comparteixen electorat.

Conclusions:

Les lectures partidistes dels resultats electorals es divideixen en dos conclusions fonamentals, legítimes totes dues. Un sector llegeix en els resultats electorals que Olesa a triat un canvi (lectura legítima donat el increment de vots dels partits de l’oposició). Un altre sector llegeix en els resultats que Olesa torna a confiar en la continuïtat (lectura també legítima donat que els partits que van formar l’acord tripartit de govern continuen sumant majoria absoluta).

Pel que a mi respecta no es poden fer aquestes lectures tant simplistes sobre els resultats electorals que com diu algun sociòleg responen a causalitats múltiples i variables. Crec sincerament que ningú pot atribuir-se el coneixement de l’opinió de la ciutadania respecte dels possibles acords de govern. Per tant, les meves conclusions sobre els resultats electorals són les següents:

- Les formacions polítiques que van configurar l’anterior acord de govern han patit un vot de càstig per part de l’electorat. Un electorat que possiblement demandava tranquil·litat, estabilitat i bona gestió.
- L’Oposició, que durant aquesta legislatura ha estat liderada pel Bloc Olesà ha canalitzat aquest vot de càstig incrementant notablement els seus resultats.
- Les portes estan obertes a diferents acords de govern possibles que en qualsevol cas hauran de comptar amb dues de les tres forces més votades per tal de sumar una majoria sòlida i estable.
- El PSC, com a primera força política te la responsabilitat d’intentar formar un govern basat en els principis d’estabilitat, compromís, bona gestió i progrés per Olesa en el que en Jaume Monné sigui l’Alcalde. Tot i que entenc que la resta de forces polítiques també té legitimitat per fer-ho.

2 Comments:

At 6:32 p. m., Anonymous Anónimo said...

Me'n alegro de que ja hagis acabat el teu període polític en aquest bloc i que aquestes ultimes reflexions sobre els resultats siguin les últimes notícies que llegirem en relació al tema. Ho dic així perquè escoltar campanyes electorals des de la crítica es fa molt, molt pesat. Ets hàbil en el llenguatge com molts del teu partit però externalitzar i atribuir les responsabilitats i les conseqüències dels fets que succeeixen als altres és un símptoma de falta de maduresa personal. Per poder jutjar als altres un hauria d'estar disposat a sotmetre's a una reflexió profunda sobre ell mateix.
T'aconsello que de cara a les pròximes eleccions comencis en fer una crítica sincera de tu mateix i de les teves paraules i deixi's als altres tranquils.

 
At 10:27 a. m., Blogger Víctor Serrano said...

Gràcies Alba.

 

Publicar un comentario

<< Home